expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 2 January 2015

CENCARU HITAM MANIS


Bahan-bahan:

2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana besar)
sedikit serbuk kunyit & garam (untuk dilumur pada ikan)
1 biji bawang besar -kisar
6 ulas bawang putih - kisar
1 1/2 inci halia -kisar
6 tangkai cili api
1/2 cwn kicap manis
2 sdb kicap masin
1 labu bawang holland - potong bulat
2 sdb maggi cukup rasa
1 biji cili merah
sedikit daun bawang (untuk hiasan)
minyak secukupnya


Caranya:

Bersihkan ikan, lumur dengan garam & kunyit (gunakan sedikit sahaja garam). Goreng ikan hingga masak dan ketepikan.
Tumis bawang, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga wangi n keperangan. 
Masukkan cili api dan biarkan beberapa ketika. 
Masukkan kicap masin & manis dan tambah sesikit air sekiranya kuah terlalu pekat. Tambah maggi cukup rasa. 
Setelah hampir mendidih masukkan ikan diikuti dengan bawang holland dan cili merah.  
Biarkan untuk 2 minit. Setelah itu, angkat dan taburkan dengan daun bawang. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment