Bahan-bahan:
@ 1 ekor ikan merah (anggaran 800gm -1 kg)
@ 3 biji tomato
@ Jus perahan limau nipis secukupnya
@ 1 pokok daun sup
@ Garam secukup rasa
@ Air secukupnya
Bahan-bahan tumis:
@ 1 bungkus sup bunjut ikan-adabi
@ 2 biji bawang merah
@ 1 biji bawang besar
@ 3 ulas bawang putih
@ 1 inci halia 1 inci lengkuas
@ 5 biji lada hitam
@ 5 biji cili api dititk-boleh tambah
* kalau tak ada sup bunjut boleh juga gunakan serbuk rempah sup
Cara memasaknya:
-Bersihkan ikan dan dipotong menjadi beberapa bahagian.
-Bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus, tomato dipotong empat.
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan rempah sup bunjut.
-Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk.
-Masukkan cili api dan semua ikan , biarkan sampai mendidih .
-Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis.
-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali dan boleh la masukkan buah tomato.
Bahan-bahan tumis:
@ 1 bungkus sup bunjut ikan-adabi
@ 2 biji bawang merah
@ 1 biji bawang besar
@ 3 ulas bawang putih
@ 1 inci halia 1 inci lengkuas
@ 5 biji lada hitam
@ 5 biji cili api dititk-boleh tambah
* kalau tak ada sup bunjut boleh juga gunakan serbuk rempah sup
Cara memasaknya:
-Bersihkan ikan dan dipotong menjadi beberapa bahagian.
-Bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus, tomato dipotong empat.
-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan rempah sup bunjut.
-Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk.
-Masukkan cili api dan semua ikan , biarkan sampai mendidih .
-Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis.
-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali dan boleh la masukkan buah tomato.
-Apabila buah tomato nampak layu boleh tutup api dan tabur daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
-Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment