Custard Jelly Cocktail
Bahan-Bahan:
- 1 tin susu cair
- 3 tin air
- 10gm serbuk agar-agar
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 tin gula
- 2 kotak Jelly Crystal Nona (perisa strawberry atau raspberry)
- Fruit cocktail (ambil buah sahaja)
Cara-cara:
Didihkan air dalam periuk, masukkan serbuk agar-agar dan kacau sampai larut.
Masukkan gula dan masak sampai gula larut, kemudian masukkan susu cair.
Bancuh tepung kastard dan tepung jagung dengan sedikit air. Tuang ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau perlahan-lahan supaya bahan-bahan tidak berketul.
Letak periuk di atas dapur. Dengan api yang perlahan kacau sehingga bahan-bahan tersebut masak.
Padamkan api dan biarkan adunan sejuk sedikit barulah tuangkan buah-buahan yang telah disejat. Tuangkan adunan kastard ke dalam bekas.
Biarkan sejuk dan mengeras. Kemudian tuangkan bancuhan jelly keatasnya (bancuh jelly mengikut arahan pada kotak).
Hias dengan lebihan buah-buahan tadi. Sejukkan sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment